Termiske kameraer kan i dag kræve op til flere sensorer, der er nedkølede, for at kunne tage billeder i hele det infrarøde spektrum. Dette ændrer et hold af forskere fra University of Michigan nu gevaldigt på, da de har lavet en sensor af kulstofmaterialet grafen, der kan opfange lys i hele det infrarøde spektrum ved stuetemperatur.
En lyssensor lavet af grafen kan detektere lys i det ultraviolette, synlige og infrarøde spektrum, men hidtil har det været en udfordring at opfange infrarødt lys, da grafen ikke kan konvertere nok af lyset til et elektrisk signal, der er kraftigt nok til at kunne registreres.
Dette problem har forskerne fra University of Michigan løst ved at lave en sandwich af to stykker grafen med et isolerende lag i mellem. Det ene stykke grafen tilføres en spænding, mens det andet uden spænding på opfanger lyset.
Forskerne udnytter så et kvantemekanisk trick, hvor de elektroner der frigives i grafenet på grund af lyspåvirkningen, kan springe igennem det isolerede lag og påvirke det lag af grafen, der er tilført en spænding. Ændringen i det elektriske felt kan nu aflæses som en ændring i den tilførte spænding, hvorved lysets styrke kan aflæses.
Sensoren er meget tynd og lille, og kan nemt skaleres, hvorfor forskerne ser en række anvendelsesområder for den, eksempelvis i kontaktlinser eller smartphones.
Zhaohui Zhong, University of Michigan skrev:
If we integrate it with a contact lens or other wearable electronics, it expands your vision. It provides you another way of interacting with your environment.