Fysikere fra Ohio State University har for første gang demonstreret, at en ledning lavet af diamant kan overføre data.
Metoden, der bruges, er markant anderledes end en traditionel ledning af kobber eller et fiberkabel, hvor elektroner eller fotoner transporteres igennem kablet. I diamantkablet udnytter man en spintronic-egenskab, hvor et elektrons magnetfelt påvirker naboens magnetfelt, hvorved informationen flyttes, uden at elektronen flyttes.
Diamant er det bedste materiale, forskerne har observeret denne effekt i, sammenlignet med bl.a. metaller. Diamant har desuden den store fordel, at det er et inaktivt materiale, der ikke kan påvirkes af ret meget, er isolerende og ikke holder på varme, som metaller gør det.
Resultatet af denne forskning ses som første lille skridt hen mod brugen af diamant i transistorer. For at kunne lave diamantkablet brugte forskerne kunstigt fremstillede diamanter, hvor der var tilføjet 1 nitrogenatom per 3 millioner kulstofatomer. Det er denne “forurening” af diamanten, der gør det muligt at have løse elektroner i diamanten, som kan bære et spin. I en normal diamant er elektronerne bundet til hinanden, hvilket gør det umuligt for dem at have et spin.
Produkter baseret på teknologien skal man ikke forvente lige med det samme, da der er tale om grundforskning inden for området, hvor man også arbejder tæt på det absolutte nulpunkt for at kunne aflæse spinværdierne.